Puszyste ciasto ze śliwkami

Puszyste ciasto ze śliwkami

Ocena:

157 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Nie mogę się oprzeć soczystym śliwkom i znowu upiekłam ciasto ze śliwkami. Mój przepis na ciasto ze śliwkami jest prosty i gwarantuje sukces w kuchni. Lubię ciasto ze śliwkami w puszystym wydaniu i dlatego, przyrządzam je według tego przepisu.

Składniki:

  • śliwki węgierki  - 1 kg
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • aromat cytrynowy
  • jajka - 6 szt.
  • olej - ½ szklanki

Sposób przygotowania:

A oto moje puszyste ciasto ze śliwkami krok po kroku.

  1. Całe jajka miksuję z cukrem, a potem dodaję do tego olej i znowu miksuję.
  2. Następnie, stopniowo dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wlewam aromat cytrynowy cały czas miksując.  
  3. Formę wysmarowuję tłuszczem i przelewam do niej ciasto.
  4. Wypestkowane śliwki układam na cieście skórką do dołu.
  5. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstawiam ciasto na 40-50 minut.

Moje puszyste i już ostudzone ciasto ze śliwkami posypuję cukrem pudrem albo polewam lukrem. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy