Śliwkowa pychotka

Śliwkowa pychotka

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Pyszne bardzo słodkie ciasto ze śliwkami!

Składniki:

4 jaja

30 dag cukru

Cukier waniliowy

12,5 dag margaryny

25 dag mąki

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 dag śliwek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Margarynę z 10 dag cukru, żółtkami i cukrem waniliowym ucieramy do białości. Dodajemy sól, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją ciastem, oblepiamy boki i spód, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobną kostkę, a nastepnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy z 20 dag cukru mieszamy z śliwkami i wykładamy na zimne ciasto. Pieczemy około jednej godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w zgaszonym piekarniku. 

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy