4 jaja
30 dag cukru
Cukier waniliowy
12,5 dag margaryny
25 dag mąki
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag śliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Margarynę z 10 dag cukru, żółtkami i cukrem waniliowym ucieramy do białości. Dodajemy sól, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją ciastem, oblepiamy boki i spód, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobną kostkę, a nastepnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy z 20 dag cukru mieszamy z śliwkami i wykładamy na zimne ciasto. Pieczemy około jednej godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w zgaszonym piekarniku.
Ciasto śliwkowe z kokosową bezą
Biszkoptowe ciasto ze śliwkami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu