Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami

Ocena:

193 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pośpiech podobno nie jest dobrym doradcą, jednak przyczynia się często do tego, że niektórych rzeczy uczymy się robić na skróty i w związku z czym powstają często może nie zupełnie nowe, ale często inne potrawy. Tak było z przepisem na ciasto ze śliwkami. Kiedyś przygotowywałem je trochę inaczej, ale czasu coraz mniej, a ciasto ze śliwkami lubię i dlatego ciasto ze śliwkami w szybkiej wersji robię dość często i polecam.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto ze śliwkami:

  1. Do miski wbijam jajka i miksuję je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodaję miękką margarynę i dalej miksuję. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia stopniowo cały czas używając miksera.
  2. Gotową masę wlewam na średniej wielkości prostokątną blaszkę wyłożoną pergaminem.
  3. Śliwki myję, osuszam ręcznikiem papierowym i przekrawam na połówki (wzdłużnie) usuwając z nich pestki. Układam je ciasno na cieście i mamy ciasto ze śliwkami przygotowane do pieczenia.
  4. Placek ze śliwkami pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po upieczeniu ciasto ze śliwkami studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy