Bezglutenowe brownie.

Bezglutenowe brownie.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Bez jajek,cukru, mąki.

Składniki:

·         30dkg upieczonych, obranych ze skóry batatów ( słodkich ziemniaków )

·         100 ml mleka roślinnego

·         100 ml mleka roślinnego

·         12 dkg  mąki gryczanej

·         1/2 łyżeczki soli

·         15 dkg  daktyli bez skórki

·         2 łyżki oleju kokosowego

·         17 dkg  migdałów

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżki kakao

·         200 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

1.      Bataty rozgnieść widelcem na gładką masę.

Migdały  zmielić na mąkę.
Daktyle pokroić, zalać wodą, gotować ok. 20 minut, aż woda odparuje, a daktyle będą miękkie.
Do miski włożyć bataty, dodać rozgotowane daktyle i ojej kokosowy.
Zmiksować na papkę.
Wsypać mąką migdałową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao.
Wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ciasta, połączyć wszystkie składniki.
Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy