Błękitna laguna


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 16
Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Pięknie prezentuje się na stole. To niebieskie ciasto zachwyciło gości smakiem i wyglądem:)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na niebieską piankę:
1 śmietana 30% (0,5l)
3 niebieskie galaretki
Składniki na białą piankę:
1 śmietana 30% (250ml)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej
Dodatkowo:
0,3kg borówek amerykańskich
2 niebieskie galaretki
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt. Białka ubijamy dodajemy cukier dalej ubijamy na sztywno na końcu łączymy z żółtkami . Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę (o standardowych wymiarach) pieczemy około 30 minut w piekarniku na 150 stopni. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
2.
Składniki na niebieską piankę. W półtorej szklanki wrzątku rozpuszczamy jedną z niebieskich galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, gdy stężeje kroimy w kostkę. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. 0,5 litra śmietanki ubijamy na sztywno. Do wystudzonej i tężejącej galaretki przekładamy ubitą śmietanę, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę. Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieską piankę a drugą częścią biszkoptu przykrywamy.
3.
Biała piankę. 250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku. Białą pianką smarujemy górną część biszkoptu. Układamy dokładnie umyte borówki.
4.
2 niebieskie galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy na borówki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)
Autor: EwelinaP
Polecamy również

Ciasto agrestowe
Ciasto z masą agrestową na biszkopcie, z pianką śmietankową. Kiedy jest sezona na agrest - trzeba to wykorzystać i przyn...
Kryształek
U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 - tych wie o czym mó...
Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.
Zapraszam na pyszne sezonowe ciasto. Idealne na podwieczorek.
Ciasto z pomarańczową nutką.
Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Idealne do popłudniowej kawy lub herbaty.
Ciasto trójkolorowe.
Puszyste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na które każdy łasuch się skusi.Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.