Błękitna laguna

Błękitna laguna

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Pięknie prezentuje się na stole. To niebieskie ciasto zachwyciło gości smakiem i wyglądem:)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na niebieską piankę:
1 śmietana 30% (0,5l)
3 niebieskie galaretki

Składniki na białą piankę:
1 śmietana 30% (250ml)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej

Dodatkowo:
0,3kg borówek amerykańskich
2 niebieskie galaretki

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt. Białka ubijamy dodajemy cukier dalej ubijamy na sztywno na końcu łączymy z żółtkami . Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę (o standardowych wymiarach) pieczemy około 30 minut w piekarniku na 150 stopni. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
2.
Składniki na niebieską piankę. W półtorej szklanki wrzątku rozpuszczamy jedną z niebieskich galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, gdy stężeje kroimy w kostkę. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. 0,5 litra śmietanki ubijamy na sztywno. Do wystudzonej i tężejącej galaretki przekładamy ubitą śmietanę, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę. Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieską piankę a drugą częścią biszkoptu przykrywamy.
3.
Biała piankę. 250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku. Białą pianką smarujemy górną część biszkoptu. Układamy dokładnie umyte borówki.
4.
2 niebieskie galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy na borówki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)

Autor: EwelinaP

Polecamy również

ciasto-agrestowe

Ciasto agrestowe

Ciasto z masą agrestową na biszkopcie, z pianką śmietankową. Kiedy jest sezona na agrest - trzeba to wykorzystać i przyn...
krysztalek

Kryształek

U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 - tych wie o czym mó...
ciasto-jagodowa-pychotka-z-mietowa-nutka

Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

Zapraszam na pyszne sezonowe ciasto. Idealne na podwieczorek.
ciasto-z-pomaranczowa-nutka

Ciasto z pomarańczową nutką.

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Idealne do popłudniowej kawy lub herbaty.
ciasto-trojkolorowe

Ciasto trójkolorowe.

Puszyste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na które każdy łasuch się skusi.

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy