Ciasto agrestowe

Ciasto agrestowe

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ciasto z masą agrestową na biszkopcie, z pianką śmietankową. Kiedy jest sezona na agrest - trzeba to wykorzystać i przynajmniej czasami zrobić takie pyszne ciasto agrestowe.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru (lub więcej - w zależności od preferencji)
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 200 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa

Pianka:

  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Do dekoracji:

  • tarta czekolada

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto agrestowe na biszkopcie z pianką śmietanową:

  1. Biszkopt: Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać - żółtka powinny nieco urosnąć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
  2. Masa agrestowa:MAgrest umyć i przebrać, usunąć końcówki. Owoce wrzucić do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować, aż agrest będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać cukier (można dać więcej cukru, jeśli agrest wydaje się wam zbyt kwaśny) i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą. Budynie rozmieszać w 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wylać na biszkopt i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
  3. Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masę agrestową. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Ciasto biskzoptowe z agrestem gotowe. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy