Ciasto agrestowe


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Ciasto z masą agrestową na biszkopcie, z pianką śmietankową. Kiedy jest sezona na agrest - trzeba to wykorzystać i przynajmniej czasami zrobić takie pyszne ciasto agrestowe.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa agrestowa:
- 1 kg agrestu
- 250 ml wody
- 150 g cukru (lub więcej - w zależności od preferencji)
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 200 ml wody
- 1 galaretka agrestowa
Pianka:
- 600 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa
Do dekoracji:
- tarta czekolada
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto agrestowe na biszkopcie z pianką śmietanową:
- Biszkopt: Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać - żółtka powinny nieco urosnąć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
- Masa agrestowa:MAgrest umyć i przebrać, usunąć końcówki. Owoce wrzucić do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować, aż agrest będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać cukier (można dać więcej cukru, jeśli agrest wydaje się wam zbyt kwaśny) i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą. Budynie rozmieszać w 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wylać na biszkopt i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
- Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masę agrestową. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Ciasto biskzoptowe z agrestem gotowe. Smacznego:)
Autor: marta625
Polecamy również

Ciasto trójkolorowe.
Puszyste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na które każdy łasuch się skusi.
Biszkopt z masą dyniową i pianką cytrynową
Smaczne trójwarstwowe ciasto z dynią
Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami.
Bardzo pyszne i bardzo delikatne ciasto. Masa dzięki żółtkom jest bardzo delikatna w smaku. Ciasto w przekroju ba...
Ciasto dyniowe
Aromatyczne i wilgotne ciasto z dynią
Ciasto w ciapki
Ciekawe ciasto w kakaowe ciapki spodoba się na bank dzieciom!Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.