Ciasto Arbuz

Ciasto Arbuz

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza, prawda? :) Przepis na pyszne ciasto z bitą śmietaną zasmakuje każdemu!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • barwnik czerwony
  • 20g płatków czekoladowych do pieczenia
  • Masa śmietanowa czerwona:
  • 0,75 litra śmietany 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 10g płatków czekoladowych
  • barwnik czerwony
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150g masła extra
  • Masa cukrowa:
  • 500g cukru pudru 
  • 4 łyżki glukozy w proszku
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 40 ml wody 
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wody niegazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50ml wódki wiśniowej
  • Dodatkowo:
  • zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z bitą śmietaną w kilku krokach:

  1. Łatwy przepis na biszkopt:
    Najpierw białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka oraz: mąki, które mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatki czekoladowe i czerwony barwnik.
  2. Przekładamy wszystko do do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy).
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy biszkopt około 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kroimy na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
  4. Teraz pora na masę śmietanową czerwoną: 
    Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno, dodajemy czerwony barwnik, płatki czekoladowe i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki i dzielimy na cztery części.
  5. Teraz masa budyniowa: 
    Musimy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka. Następnie musimy budyń wystudzić. Masło miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.
  6. Przepis na poncz: mieszamy wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
  7. Masa cukrowa: 
    Cukier puder musimy przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzewamy, dodajemy glukozę, mieszając aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie trzeba ją wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę musimy rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.
  8. Ciasto składamy według kolejności warstw:
    1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
    2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
    5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.
  9. Teraz całą powierzchnię ciasta smarujemy masą budyniową i przykrywamy przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego malujemy ciasto na wzór arbuza.

Ciasto z bitą śmietaną gotowe. Smacznego!

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy