Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto Arbuz

print Drukuj
Ciasto Arbuz

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.7

3 oceny

Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza, prawda? :) Przepis na pyszne ciasto z bitą śmietaną zasmakuje każdemu!

składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • barwnik czerwony
  • 20g płatków czekoladowych do pieczenia
  • Masa śmietanowa czerwona:
  • 0,75 litra śmietany 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 10g płatków czekoladowych
  • barwnik czerwony
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150g masła extra
  • Masa cukrowa:
  • 500g cukru pudru 
  • 4 łyżki glukozy w proszku
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 40 ml wody 
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wody niegazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50ml wódki wiśniowej
  • Dodatkowo:
  • zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z bitą śmietaną w kilku krokach:

  1. Łatwy przepis na biszkopt:
    Najpierw białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka oraz: mąki, które mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatki czekoladowe i czerwony barwnik.
  2. Przekładamy wszystko do do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy).
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy biszkopt około 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kroimy na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
  4. Teraz pora na masę śmietanową czerwoną: 
    Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno, dodajemy czerwony barwnik, płatki czekoladowe i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki i dzielimy na cztery części.
  5. Teraz masa budyniowa: 
    Musimy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka. Następnie musimy budyń wystudzić. Masło miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.
  6. Przepis na poncz: mieszamy wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
  7. Masa cukrowa: 
    Cukier puder musimy przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzewamy, dodajemy glukozę, mieszając aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie trzeba ją wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę musimy rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.
  8. Ciasto składamy według kolejności warstw:
    1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
    2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
    5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.
  9. Teraz całą powierzchnię ciasta smarujemy masą budyniową i przykrywamy przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego malujemy ciasto na wzór arbuza.

Ciasto z bitą śmietaną gotowe. Smacznego!

Ocena:
4.7
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!