Ciasto Arbuz
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 16
Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza, prawda? :) Przepis na pyszne ciasto z bitą śmietaną zasmakuje każdemu!
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- barwnik czerwony
- 20g płatków czekoladowych do pieczenia
- Masa śmietanowa czerwona:
- 0,75 litra śmietany 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 10g płatków czekoladowych
- barwnik czerwony
- Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 150g masła extra
- Masa cukrowa:
- 500g cukru pudru
- 4 łyżki glukozy w proszku
- 2 łyżki żelatyny
- 40 ml wody
- Poncz:
- 1/2 szklanki wody niegazowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50ml wódki wiśniowej
- Dodatkowo:
- zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto z bitą śmietaną w kilku krokach:
- Łatwy przepis na biszkopt:
Najpierw białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka oraz: mąki, które mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatki czekoladowe i czerwony barwnik. - Przekładamy wszystko do do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy).
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy biszkopt około 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kroimy na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
- Teraz pora na masę śmietanową czerwoną:
Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno, dodajemy czerwony barwnik, płatki czekoladowe i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki i dzielimy na cztery części. - Teraz masa budyniowa:
Musimy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka. Następnie musimy budyń wystudzić. Masło miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń. - Przepis na poncz: mieszamy wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
- Masa cukrowa:
Cukier puder musimy przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzewamy, dodajemy glukozę, mieszając aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie trzeba ją wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę musimy rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. - Ciasto składamy według kolejności warstw:
1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza. - Teraz całą powierzchnię ciasta smarujemy masą budyniową i przykrywamy przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego malujemy ciasto na wzór arbuza.
Ciasto z bitą śmietaną gotowe. Smacznego!
Autor: EwelinaP
Polecamy również
Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.
To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, takie w sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Po za sezonem możn...Danio-ciasto
Każdego zaskoczy że robi się biszkopt bez użycia mąki, zamiast maki dodajemy proszek budyniowy.Ananasek na soku
Ananasek na soku- smaczne i apewtycznie wygladajace ciasto na każdą porę roku!Prosty murzynek
Łatwe w przygotowaniu ciasto i do tego bardzo smaczne.Ciasto "Aniołek"
Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożył...Zobacz więcej przepisów na: