Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Lekkie i przepyszne ciasto o smaku cappuccino. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne:) Polecamy

Składniki:

Biszkopt:
4 jaja
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cappuccino:
3 żółtka
0,75 szklanki cukru
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cappuccino
1 kostka masła 250g

Bita śmietana:
500ml kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Woda do nasączenia:
0,75 szklanki wrzącej wody
6 łyżeczek cappuccino

Dodatkowo:
1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:


Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na blachę 36cmx25cm. Piec 30 minut na 150 stopni.

Masa cappuccino: Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mleko zmieszać z mąkami. Cappuccino zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Do masy z żółtek dodawać powoli mleko wymieszane z mąką oraz ostudzone cappuccino. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Wyłożyć na biszkopt.

Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać żelatynę.

Śmietankę wyłożyć na masę cappuccino.

Posypać tartą czekoladą. Smacznego:)

# Tagi:

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy