Ciasto cappuccino
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 16
Lekkie i przepyszne ciasto o smaku cappuccino. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne:) Polecamy
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cappuccino:
3 żółtka
0,75 szklanki cukru
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cappuccino
1 kostka masła 250g
Bita śmietana:
500ml kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Woda do nasączenia:
0,75 szklanki wrzącej wody
6 łyżeczek cappuccino
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na blachę 36cmx25cm. Piec 30 minut na 150 stopni.
Masa cappuccino: Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mleko zmieszać z mąkami. Cappuccino zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Do masy z żółtek dodawać powoli mleko wymieszane z mąką oraz ostudzone cappuccino. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Wyłożyć na biszkopt.
Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać żelatynę.
Śmietankę wyłożyć na masę cappuccino.
Posypać tartą czekoladą. Smacznego:)
# Tagi:
Autor: EwelinaP
Polecamy również
Ciasto z bezami
Przepis na ciasto z bezami polecam, bo to ciasto na każdą okazję! Ciasto z bezami doskonale wygląda i obłednie smakuje.&...Kryształek
U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 - tych wie o czym mó...Ciasto trójkolorowe.
Puszyste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na które każdy łasuch się skusi.Prosty murzynek
Łatwe w przygotowaniu ciasto i do tego bardzo smaczne.Ciasto śmietankowa kanapka.
To ciasto jest bardzo pyszne. Mięciutkie blaty przełożone puszystą śmietanką. Polecam na podwieczorek.Zobacz więcej przepisów na: