Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami.

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Bardzo pyszne i bardzo delikatne ciasto. Masa dzięki żółtkom jest bardzo delikatna w smaku. Ciasto w przekroju bardzo ładnie się prezentuje.

Składniki:

Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

2 szklanki mąki krupczatki

6 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kakao

3 łyżki mleka

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

2 budynie waniliowe

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

2 żółtka

pół szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

5 dag mlecznej czekolady

kilka jabłek

Sposób przygotowania:

1. Żółtka, cukier i masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie dodać mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, chwilę utrzeć.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

3. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać, następnie wyłożyć na ciasto jasne.

5. Jabłka obrać, umyć i osuszyć,przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, nastepnie ułożyć na cieście.

6. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone, następnie wystudzić.

7. W połowie mleka rozmieszać żółtka i budynie, drugą połowę mleka zagotować, wlać mleko z żółtkami i budyniem przez gęste sitko, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.

8. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń i utrzeć.

9. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto pokroić i posypać startą czekoladą. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy