Ciasto ,,Kilimandżaro''


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
To ciasto warto upiec do niedzielnej popołudniowej kawki. Przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'' podpatrzyłam w jednej z książek siostry Anastazji. Przepis bardzo polecam.
Składniki:
Biszkopty:
- 1 szklanka cukru
- 10 jajek
- 3 łyżki kakao
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
Masa z jabłek:
- 2 galaretki cytrynowe
- 70 dag jabłek ( waga po obraniu )
- 1 łyżka masła
- cukier do smaku
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 20 dag masła 82 %
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
- dodatkowa posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jak wykonanać ten skomplikoway przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'':
Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.
- Biszkopty: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzam suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzę.
- Masa z jabłek: Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne (odważamy 70 dag) i ścieram je na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiam masło, dodaję jabłka i duszę je do miękkości cały czas mieszając, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na jeden biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.
- Krem budyniowy: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
- Gotowy krem rozsmarowuję równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładę drugi biszkopt lekko go dociskając.
- Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
- Polewą smaruję ciasto i wstawiam je do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroję je, dekoruję i podaję.
Ciasto ,,Kilimandżaro'' gotowe. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką.
Jest to bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto. I gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam je upiec. Idealne...
Piaskowiec z lukrem i owocami.
Bardzo słodkie ciasto przełamałam kwaśnym lukrem i kwaśnymi malinami. Wyszło naprawdę bardzo pysznie. Polecam na podwiec...
porzeczkowe ciasto
pyszne i puszyste ciasto z dodatkiem czerwonej porzeczki
Ciasto Arbuz
Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chc...
Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon na rabarbar nadal trwa więc postanowiłam upiec ciasto kruche z rabarbarem posypane cukrem pudrem ,kt&o...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.