Ciasto ,,Kilimandżaro''

Ciasto ,,Kilimandżaro''

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

To ciasto warto upiec do niedzielnej popołudniowej kawki. Przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'' podpatrzyłam w jednej z książek siostry Anastazji. Przepis bardzo polecam.

Składniki:

Biszkopty:

  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej

Masa z jabłek:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 70 dag jabłek ( waga po obraniu )
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 20 dag masła 82 %
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • dodatkowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jak wykonanać ten skomplikoway przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'':

Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.

  1. Biszkopty: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzam suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzę.
  2. Masa z jabłek: Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne (odważamy 70 dag) i ścieram je na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiam masło, dodaję jabłka i duszę je do miękkości cały czas mieszając, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na jeden biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.
  3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
  4. Gotowy krem rozsmarowuję równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładę drugi biszkopt lekko go dociskając.
  5. Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
  6. Polewą smaruję ciasto i wstawiam je do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroję je, dekoruję i podaję.


Ciasto ,,Kilimandżaro'' gotowe. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy