Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Ciasto ,,Kilimandżaro''

print Drukuj
Ciasto ,,Kilimandżaro''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

To ciasto warto upiec do niedzielnej popołudniowej kawki. Przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'' podpatrzyłam w jednej z książek siostry Anastazji. Przepis bardzo polecam.

składniki

Biszkopty:

  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej

Masa z jabłek:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 70 dag jabłek ( waga po obraniu )
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 20 dag masła 82 %
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • dodatkowa posypka do dekoracji
sposób przygotowania

Jak wykonanać ten skomplikoway przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'':

Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.

  1. Biszkopty: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzam suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzę.
  2. Masa z jabłek: Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne (odważamy 70 dag) i ścieram je na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiam masło, dodaję jabłka i duszę je do miękkości cały czas mieszając, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na jeden biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.
  3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
  4. Gotowy krem rozsmarowuję równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładę drugi biszkopt lekko go dociskając.
  5. Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
  6. Polewą smaruję ciasto i wstawiam je do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroję je, dekoruję i podaję.


Ciasto ,,Kilimandżaro'' gotowe. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!