jajka 2 sztuki
cukier 1 szklanka
miód 1 szklanka
mąka 2,5 szklanka
kakao 1/4 szklanki
soda oczyszczona 2 łyżeczki
maślanka 200 ml
zaparzona mocna kawa 100 ml
przyprawa do piernika 1,5
masło 120 gram
masa daktylowo-śliwkowa
daktyle 150 gram
śliwki wędzone 150 gram
rum brązowy 3 łyżki
polewa
czekolada mleczna 100 gram
śmietana 30 % 100 ml
do nasączenia
brązowy rum
wcześniej najlepiej na noc daktyle i śliwki namoczyć w ciepłej wodzie
CIASTO PIERNIKOWE:
wbijam jajka do miski, wsypuję cukier,następnie wlewam miód, rozpuszczone masło, espresso , ubijam mikserem nastepnie dodaję suche składniki i wlewam maślankę ,przelewam do formy 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170ºC przez około 45 minut
MASA:
namoczone daktyle i śliwki zblendować dolać rum.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 blaty.
pierwszy blat ciasta nasączyć rumem posmarować masą daktylowo- śliwkową przykryć drugim blatem,lekko docisnąć nasączyć rumem, polać polewą : śmietankę zagotować zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę mieszać do połączenia się składników. ciepłą polewą polać ciasto . schłodzić
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jak zrobić placuszki z bananem
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu