Ciasto trójkolorowe.

Ciasto trójkolorowe.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Puszyste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na które każdy łasuch się skusi.

Składniki:

4 jajka

1 szklanka oleju

2 i pół szklanki mąki pszennej

półtorej szklanki cukru

1 szklanka wody przegotowanej i wystudzonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kisiel truskawkowy

2 łyżki kakao

cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie na przemian dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę i olej, dokładnie miksujemy.

2. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej dodajemy kisiel w proszku i mieszamy, trzecią część zostawiamy jasną.

3. Do foremki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto ciemne, następnie jasne, a na koniec różowe.

4. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Ciasto oprószamy cukrem pudrem.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy