Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzę.
2. Następnie wykonuję masę z jabłek:
Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i kroję w niewielką kostkę. Przekładam do garnka, dodaję niewielką ilość gorącej wody i duszę do miękkości, cały czas mieszam, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.
3. Kolejno wykonuję piankę:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładam równomiernie herbatniki.
4. Na koniec polewa:
Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę i gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowuję na herbatnikach.
5. Tak wykonane ciasto wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Następnie kroję je, podaję i życzę smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu