Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Delikatne w smaku, lekko kwaśne. Polecam

Składniki:

Składniki (25x34): biszkopt 6 jaj 1 szklanka kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady deserowej łyżka masła

Sposób przygotowania:

sposób przygotowania Mąkę wymieszałam z proszkiem. Żółtka ubiłam z cukrem. Pianę z białek ubiłam na sztywno. Dodałam do żółtek. Dosypywałam sypkie składniki. Wymieszałam. Wyłożyłam ciasto na blaszkę. Piekłam przez pół godziny w 180 stopniach C. Wystudziłam. Przekroiłam na pół. Skórkę z cytryn starłam, sok wycisnęłam. Podgrzałam razem z cukrem w 3 szklankach wody. W szklance wody rozpuściłam proszki kisielowe. Dodałam do wrzątku. Podgrzewałam do czasu aż masa zgęstnieje. Wyłożyłam na biszkopt. Śmietanę ubiłam na sztywno. Dodałam rozpuszczoną żelatynę i cukier. Wyłożyłam na masę śmietanową. Przykryłam drugim biszkoptem. Mascarpone zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyłam na biszkopt. Przykryłam ciastkami. Czekoladę rozpuściłam z masłem. Ozdobiłam według uznania. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę. Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa

Polecamy również

ciasto-z-masa-cytrynowa-i-mascarpone

Ciasto z masą cytrynową i mascarpone

Delikatne w smaku, lekko kwaskawe. Przepyszne. Polecam.
ciasto-aniolek

Ciasto "Aniołek"

Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożył...
ciasto-agrestowe

Ciasto agrestowe

Ciasto z masą agrestową na biszkopcie, z pianką śmietankową. Kiedy jest sezona na agrest - trzeba to wykorzystać i przyn...
sernik-na-zimno-z-czekoladowymi-gwiazdkami

Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami.

Taki sernik jest lekki i bardzo pyszny. Do tego ładnie się prezentuje.
ciasto-snikers

Ciasto ,, Snikers ''

Pyszne i bardzo słodkie ciasto. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Możemy go upiec dla gości. Polecam:)

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy