Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Delikatne w smaku, lekko kwaśne. Polecam

Składniki:

Składniki (25x34): biszkopt 6 jaj 1 szklanka kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady deserowej łyżka masła

Sposób przygotowania:

sposób przygotowania Mąkę wymieszałam z proszkiem. Żółtka ubiłam z cukrem. Pianę z białek ubiłam na sztywno. Dodałam do żółtek. Dosypywałam sypkie składniki. Wymieszałam. Wyłożyłam ciasto na blaszkę. Piekłam przez pół godziny w 180 stopniach C. Wystudziłam. Przekroiłam na pół. Skórkę z cytryn starłam, sok wycisnęłam. Podgrzałam razem z cukrem w 3 szklankach wody. W szklance wody rozpuściłam proszki kisielowe. Dodałam do wrzątku. Podgrzewałam do czasu aż masa zgęstnieje. Wyłożyłam na biszkopt. Śmietanę ubiłam na sztywno. Dodałam rozpuszczoną żelatynę i cukier. Wyłożyłam na masę śmietanową. Przykryłam drugim biszkoptem. Mascarpone zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyłam na biszkopt. Przykryłam ciastkami. Czekoladę rozpuściłam z masłem. Ozdobiłam według uznania. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę. Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa

Polecamy nasze przepisy