Każdego zaskoczy że robi się biszkopt bez użycia mąki, zamiast maki dodajemy proszek budyniowy.
Składniki na ciasto:
· 200 g cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 5 opak. budyniów waniliowych 40g bez cukru
· 6 jajek
Składniki na masę:
· 4 opak serków Danio
· 1/2l śmietany 30%
· 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
· 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
1. Ubijamy białka na sztywno.
2. Dodajemy stopniowo cukier.
3. Następnie po jednym żółtku.
4. Mieszamy budynie z proszkiem do pieczenia.
5. Do masy jajecznej powoli dodajemy budynie.
6. Wykładamy ciasto na blaszkę 25x 36 i pieczemy ok. 40 minut w 180˚C.
7. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy.
8. Śmietanę ubijamy mikserem.
9. Do śmietany dodajemy stopniowo serki a następnie wlewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy.
10. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
11. Jeden blat układamy w formie której piekliśmy ciasto.
12. Na ciasto wylewamy masę .
13. Masę przykrywamy drugim blatem.
14. Wierzch ciasta smarujemy dżemem.
15. Na koniec posypujemy migdałami.
16. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
17. Ciasto gotowe.
18. Smacznego.
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu