Eplesnltter-norweskie ciasto z jabłkami

Eplesnltter-norweskie ciasto z jabłkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam to przepyszne ciasto, które można podać na gorąco jak i na zimno. Pysznie pachnie sezamem, cynamonem i jabłkami. Zapraszam:)

Składniki:

Ciasto:

1 jajko

1 szklanka mąki tortowej

5 dag masła lub margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 dag ziaren sezamu

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cynamon według uznania

2 twarde jabłka

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników należy zagnieść ciasto.

2. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i uformować prostokąt o wymiarach około 32 cm x 22 cm, następnie wokół prostokątu zagiąć dwu - centymetrowe brzegi.

3. Tak przygotowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Jabłka umyć, dokładnie osuszyć i obrać, następnie pokroić w plasterki.

5. Pokrojone jabłka układać na cieście i oprószać cynamonem według uznania.

6. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy