Eplesnltter-norweskie ciasto z jabłkami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Polecam to przepyszne ciasto, które można podać na gorąco jak i na zimno. Pysznie pachnie sezamem, cynamonem i jabłkami. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mąki tortowej
5 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 dag ziaren sezamu
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cynamon według uznania
2 twarde jabłka
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników należy zagnieść ciasto.
2. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i uformować prostokąt o wymiarach około 32 cm x 22 cm, następnie wokół prostokątu zagiąć dwu - centymetrowe brzegi.
3. Tak przygotowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Jabłka umyć, dokładnie osuszyć i obrać, następnie pokroić w plasterki.
5. Pokrojone jabłka układać na cieście i oprószać cynamonem według uznania.
6. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
Autor: babeczka35
Polecamy również
ciasto piernikowe przekładane masą z daktyli i suszonej śliwki
pyszne ciasto nasaczone rumem ,przłożone masąCiasto ,, Rafaello ''.
Niezwykle pyszne ciasto. Idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Polecam na podwieczorek.Rolada makowo - śmietankowa.
Pyszna i lekka. Polecam:)Biszkopt z masą dyniową i pianką cytrynową
Smaczne trójwarstwowe ciasto z dyniąStrucla z kajmakiem.
Pyszna idealna i słodka. W sam raz na podwieczorek.Zobacz więcej przepisów na: