porzeczkowe ciasto

porzeczkowe ciasto

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

pyszne i puszyste ciasto z dodatkiem czerwonej porzeczki

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajka 4 sztuki
cukier 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Porzeczki myję i obieram.

Żółtka ubijam mikserem z cukrem ,następnie małymi porcjami wlewam olej na przemian z mlekiem ,na koniec wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,białka ubijam na sztywno dodaje do ciasta ,delikatnie mieszam. wykładam na okrągłą formę wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą ,posypuję porzeczkami ,piekę na złoty kolor w 180 stopniach ( termoobieg), po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy