Rolada makowo - śmietankowa.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Pyszna i lekka. Polecam:)
Składniki:
Biszkopt:
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki suchego maku
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 jajka
Masa śmietankowa:
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
1 szklanka śmietany kremówki 30%
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę, dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszamy.
2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, o wymiarach 24 cm x 35 cm.
3. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Z gorącego zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę, dokładnie studzimy.
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Kilka łyżek ubitej śmietany odkładamy do dekoracji. Następnie na biszkopt rozsmarowujemy śmietanę i zwijamy roladę.
6. Odłożoną śmietaną dekorujemy roladę wyciskając za pomocą szprycy rozetki. Gotową roladę wstawiamy do lodówki do stężenia.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Rolada makowo - śmietankowa.
Pyszna i lekka. Polecam:)Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką.
Jest to bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto. I gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam je upiec. Idealne...Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami.
Taki sernik jest lekki i bardzo pyszny. Do tego ładnie się prezentuje.Strucla z kajmakiem.
Pyszna idealna i słodka. W sam raz na podwieczorek.Ciasto ,,Kilimandżaro''
To ciasto warto upiec do niedzielnej popołudniowej kawki. Przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'' podpatrzyłam w jednej z ksi...Zobacz więcej przepisów na: