Rolada makowo - śmietankowa.

Rolada makowo - śmietankowa.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszna i lekka. Polecam:)

Składniki:

Biszkopt:

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki suchego maku

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

3 jajka

 

Masa śmietankowa:

cukier puder do smaku

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę, dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszamy.

2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, o wymiarach 24 cm x 35 cm.

3. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Z gorącego zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę, dokładnie studzimy.

4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.

5. Kilka łyżek ubitej śmietany odkładamy do dekoracji. Następnie na biszkopt rozsmarowujemy śmietanę i zwijamy roladę.

6. Odłożoną śmietaną dekorujemy roladę wyciskając za pomocą szprycy rozetki. Gotową roladę wstawiamy do lodówki do stężenia.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy