Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami.

Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Taki sernik jest lekki i bardzo pyszny. Do tego ładnie się prezentuje.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

4 łyżki cukru

3 jajka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Składniki na masę serową:

50 dag serka homogenizowanego waniliowego

3 łyżki żelatyny

1 cukier waniliowy

cukier puder do smaku

 

Na gwiazdki:

8 kostek mlecznej czekolady

 

Dodatkowo:

1 galaretka o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy do ubitych jajek. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Serek miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Następnie wykładamy na biszkopt. ( Najlepiej do zamkniętej tortownicy). Wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Gwiazdki: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą woreczka cukierniczego lub szprycy wyciskamy na papierze do pieczenia gwiazdki, następnie odstawiamy je do stężenia, najlepiej do zamrażalnika na kilka minut.

4. Gdy zastygną czekoladowe gwiazdki układamy dowolnie na serniku.

5. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalewamy sernik.

6. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy