Cukinia faszerowana - najprostszy przepis

Cukinia faszerowana - najprostszy przepis

Ocena: ★

38 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Cukinia faszerowana to przysmak, jakich mało. Gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię, to przepis na cukinię faszerowaną jest u nas w domu wykorzystywany często. Cukinia z mięsem i serem, zapieczona… aż ślinka cieknie. :) Dlatego polecam przepis na cukinię w moim wykonaniu.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa zmielonego
  • dwie cebule
  • cztery cukinie
  • 2 pomidory 
  • dwa ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • starty żółty ser do posypania
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana według mojego przepisu:

  1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy połówki, żeby powstały łódeczki.
  2. Mięso mielone smażymy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie, a mięso się usmaży.
  3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Całość dusimy.
  4. Gdy już farsz jest gotowy, nakładamy go do cukinii, a na wierzch dajemy pokrojony w plasterki pomidor. Posypujemy łódeczki startym serem i wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut.
  5. Cukinia faszerowana jest gotowa, gdy jest miękka na końcach.

Prawda, że prosty przepis na cukinię? Także działajmy i zajadajmy się pyszną cukinią.

Smacznego!

Autor: Renata

Polecamy nasze przepisy