Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Cukinia faszerowana z pieczarkami

print Drukuj
Cukinia faszerowana z pieczarkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.0

68 ocen

Mięso nie musi być składnikiem każdego dania. Nawet mięsożercy czasem mają ochotę na mały odpoczynek i wówczas chętnie sięgają po dania wegetariańskie. Jednym z nich jest cukinia faszerowana. Oczywiście tak samo smaczna jest cukinia faszerowana w wersji z mięsem, jak i bez mięsa. Cukinia faszerowana z mięsem jest dobra, ale oto przepis na cukinię faszerowaną z pieczarkami.

składniki
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 15 dag utartego parmezanu
  • olej
  • papryka słodka i chili
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Cukinia faszerowana z pieczarkami:

  1. Cukinie dokładnie myjemy i dzielimy na podłużne połówki. Wydrążamy w nich miąższ tak, aby zmieścił się nasz farsz, ale i tak, aby jednak 1cm miąższu zostawić i układamy na folii aluminiowej (każdy kawałek osobno).
  2. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i na rozgrzany olej dodajemy opłukane i pokrojone w kawałki pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę i paprykę oraz posiekany, wcześniej wydrążony miąższ z cukinii (bez pestek).
  3. Całość dość krótko dusimy z dodatkiem odrobiny kurkumy, papryki słodkiej i chili, soli i pieprzu.
  4. Gotowym farszem nadziewamy cukinie i na wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
  5. Każdą cukinię zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 40 minut, pamiętając, żeby na ostatnie 10 minut odkryć wierzch folii aluminiowej.

Cukinia faszerowana gotowa. Podajemy ją oczywiście na gorąco i w dodatku najlepiej bez podgrzewania od razu z piekarnika.

Smacznego

Zdjęcie jest poglądowe :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!