Cukinia pieczona z cebulą i serem.

Cukinia pieczona z cebulą i serem.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na cukinię faszerowaną. Bezmięsna propozycja na obiad, chociaż sprawdzi się też na ciepłą kolację. Do tego dania najlepiej użyć młodej cukinii. Polecam.

Składniki:

  • 4 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 niewielkie cukinie
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia suszona
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • dodatkowo:
  • 15 dag sera żółtego
  • dowolny ketchup
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana, pyszna i aromatyczna, polecam przepis :)

  1. Cukinie umyć, osuszyć i obrać, następnie przekroić wzdłuż i wydrążyć środek formując łódeczki.
  2. Ząbki czosnku i cebulę obrać, następnie cebulę pokroić w cieniutkie paski, a czosnek w drobniutką kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć czosnek i cebulę, dusić do miękkości cały czas mieszając ( nie rumienić ). Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi.
  4. Wydrążone cukinie napełnić farszem i ułożyć w formie do pieczenia, podlać olejem i piec do miękkości w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Pamietajmy, że czas pieczenia zależy od cukinii.
  5. Pod koniec pieczenia cukinie posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać gorącą i udekorować ketchupem.

Pyszna cukinia faszerowana gotowa.

Smacznego :)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy