Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Cukinia pieczona z cebulą i serem.

print Drukuj
Cukinia pieczona z cebulą i serem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.7

3 oceny

Przepis na cukinię faszerowaną. Bezmięsna propozycja na obiad, chociaż sprawdzi się też na ciepłą kolację. Do tego dania najlepiej użyć młodej cukinii. Polecam.

składniki
  • 4 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 niewielkie cukinie
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia suszona
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • dodatkowo:
  • 15 dag sera żółtego
  • dowolny ketchup
  • 1 łyżka oleju
sposób przygotowania

Cukinia faszerowana, pyszna i aromatyczna, polecam przepis :)

  1. Cukinie umyć, osuszyć i obrać, następnie przekroić wzdłuż i wydrążyć środek formując łódeczki.
  2. Ząbki czosnku i cebulę obrać, następnie cebulę pokroić w cieniutkie paski, a czosnek w drobniutką kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć czosnek i cebulę, dusić do miękkości cały czas mieszając ( nie rumienić ). Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi.
  4. Wydrążone cukinie napełnić farszem i ułożyć w formie do pieczenia, podlać olejem i piec do miękkości w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Pamietajmy, że czas pieczenia zależy od cukinii.
  5. Pod koniec pieczenia cukinie posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać gorącą i udekorować ketchupem.

Pyszna cukinia faszerowana gotowa.

Smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!