Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem.

Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem.

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Cukinia faszerowana mięsem przepis pyszny i aromatyczny. Propozycja na mięsno-warzywny obiad. Cukinia i mięso to bardzo pyszne połączenie. Uwielbiam jak mięso jest mocno przyprawione pachnącymi przyprawami.

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 20 dag sera żółtego
  • olej
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa do gyrosa
  • zioła prowansalkie według uznania
  • papryka ostra mielona według uznania
  •  

Sposób przygotowania:

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem w moim wykonaniu:

  1. Najpierw filet drobiowy oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć i zmielić w maszynce.
  2. Czosnek i cebule obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. Na patelni rogrzać olej, wrzuć cebule, czosnek i mięso, smażyć do miękkości wszystkich składników. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę do gyrosa według uznania. Chwilę jeszcze przesmażyć. Na koniec farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalkimi.
  4. Cukinie obrać, umyć i dokładnie osuszyć, następnie przekroić wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć środek, formując łódeczki.
  5. Do wydrążonych cukinii nałożyć farsz i ułożyć w formie do pieczenia, podlać gorącą wodą i olejem.
  6. Cukinie piec około 45 mnit do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni.
  7. Pod koniec pieczenia cukinie posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Zapiec aż ser się rozpuści i podawać od razu gorące.

Cukinia faszerowana gotowa.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy