Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami i cebulą.

Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami i cebulą.

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gdy tylko pojawia się młoda cukinia to przygotowuję to danie, ponieważ moja rodzina je uwielbia. Pachnące i pyszne. Polecam na obiad lub nawet na kolację.

Składniki:

4 niewielkie cukinie

1 puszka pomidorów całych ( 400 g )

2 ząbki czosnku

2 duże cebule

sól i pieprz do smaku

bazylia suszona według uznania

zioła prowansalskie według uznania

olej do smażenia

20 dag sera żółtego

 

 

Sposób przygotowania:

1. Cebule i ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę ( czosnek należy pokroić bardzo drobniutko ).

2. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, nastepnie dodać pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Całość dusić do miękkości i zgęstnienia sosu. Na koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i bazylią.

3. Cukinie umyć i osuszyć, następnie obrać, przekroić na pół i wydrążyć łyżką formując łódeczki. Od wewnątrz delikatnie oprószyć solą.

4. Do cukinii nałożyć farszu, ułożyć je w formie do pieczenia, podlać gorącą wodą i olejem. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do miękkości cukinii.

5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nim miękkie cukinie i zapiec aż ser się rozpuści. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy