Gdy tylko pojawia się młoda cukinia to przygotowuję to danie, ponieważ moja rodzina je uwielbia. Pachnące i pyszne. Polecam na obiad lub nawet na kolację.
4 niewielkie cukinie
1 puszka pomidorów całych ( 400 g )
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
sól i pieprz do smaku
bazylia suszona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
olej do smażenia
20 dag sera żółtego
1. Cebule i ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę ( czosnek należy pokroić bardzo drobniutko ).
2. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, nastepnie dodać pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Całość dusić do miękkości i zgęstnienia sosu. Na koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i bazylią.
3. Cukinie umyć i osuszyć, następnie obrać, przekroić na pół i wydrążyć łyżką formując łódeczki. Od wewnątrz delikatnie oprószyć solą.
4. Do cukinii nałożyć farszu, ułożyć je w formie do pieczenia, podlać gorącą wodą i olejem. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do miękkości cukinii.
5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nim miękkie cukinie i zapiec aż ser się rozpuści. Podawać i smacznego.
Cukinia nadziewana mięsem mielonym i dzikim ryżem
Cukinia pieczona z cebulą i serem.
Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem.
Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jak zrobić placuszki z bananem
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu