Cukinia zapiekana z salami

Cukinia zapiekana z salami

Ocena: ★

45 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Cukinie są dość popularne na naszym rynku i w chwili obecnej jest ich całkiem dużo. W związku z tym należałoby korzystać z tej obfitości ile się da. Cukinia zapiekana z salami - to moja propozycja na dzisiejszą kolację. Cukinia zapiekana to błyskawiczne danie, lekkie i smaczne. Cukinia zapiekana z salami podana na ciepło sprawi radość :)

Składniki:

  • cukinie - 2 szt.
  • pomidory - 4 szt.
  • salami w plasterkach 20 dag 
  • bazylia świeża 
  • żółty ser 30 dag
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana w kilku krokach:

  1. Umyte cukinie kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy krążek układamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na każdy talarek nakładamy plaster salami, na salami plaster pomidora.
  2. Wszystkie krążki posypujemy solą i pieprzem. Następnie na każdy nakładamy odrobinę posiekanej bazylii i posypujemy serem żółtym utartym na tarce lub w plastrach.
  3. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ją do piekarnika na 30-40 minut w temperaturę 200 stopni.
  4. Cukinia zapiekana po wyjęciu może być posypana szczypiorkiem, zwykle tak robię.

Cukinia zapiekana gotowa, jest pyszna i sycąca.

Smacznego!

Autor: Błażej

Polecamy nasze przepisy