Cukinia zapiekana z serem gorgonzola

Cukinia zapiekana z serem gorgonzola

Ocena: ★

36 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ponieważ cukinia jest dość mdława, a bardzo ją lubię, postanowiłem trochę zaostrzyć jej smak dodatkami. Oto pyszna cukinia zapiekana z gorgonzolą. Przygotowanie dania to zaledwie kilka chwil, bo przepis na cukinię jest łatwy. Wystarczy skupić się na oczyszczeniu i pokrojeniu jarzyn a następnie właściwym umieszczeniu ich w naczyniu żaroodpornym i w końcu zapiekaniu. Cukinia zapiekana z serem na pewno będzie smakować.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 4 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • 20 dag utartej mozarelli
  • 10 dag rozdrobnionego sera gorgonzola
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • curry

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana - przygotowanie:

  1. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem.
  2. Układamy w naczyniu naprzemiennie i ściśle pokrojone w plastry cukinie i pomidory. Jarzyny solimy, posypojemy pieprzem i curry.
  3. Następnie na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę i całość posypujemy najpierw rozdrobnioną gorgonzolą a na końcu parmezanem.
  4. Zawartość naczynia zalewamy zmiksowanym jogurtem z jajkami i mąką.
  5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturę 180 stopni.

Cukinia zapiekana jest gotowa:)

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy