Czekolada z drażetkami

Czekolada z drażetkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Domowa czekolada bardzo prosta w wykonaniu. Apetyczny i kolorowy deser czekoladowy. Polecam przepis na taki deser czekoladowy.

Składniki:

  • 4 czekolady mleczne (mogą być deserowe) (400 g)
  • 4 czekolady białe (400 g)
  • kolorowe drażetki
  • odrobina masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Przepis na domowy deser czekoladowy w moim wykonaniu:

  1. Najpierw trzeba do miski połamać czekoladę mleczną.
  2. Potem trzeba nalać wodę do garnka i postawić na mały ogień.
  3. Następnie miskę z czekoladą stawiamy na garnek z gotującą się wodą (miska nie powinna dotykać wody) i musimy poczekać aż czekolada się rozpuści.
  4. Gdy czekolada jest już rozpuszczona to musimy zdjąć miskę  i drewnianą łyżką dokładnie mieszać czekoladę do uzyskania gładkiej masy.
  5. Teraz trzeba blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę wylać na blaszkę, rozsmarować szpatułką, potrząsnąć, żeby czekolada ładnie się wyrównała. Jeżeli ukażą się pęcherzyki przekłuć je wykałaczką.
  6. Blaszkę musimy odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  7. Wszystko co powyżej robimy również z czekoladą białą, a gdy lekko zastygnie trzeba rozsypać na nią kolorowe drażetki. Po tym ponownie musimy odstawić blaszkę w chłodne miejsce (można do lodówki).
  8. Gdy czekolada będzie dostatecznie twarda to trzeba wyjąć ją z blaszki chwytając za wystające kawałki papieru.
  9. Kolorowe drażetki można zastąpić kawałkami orzechów, rodzynkami itp.

Pyszny domowy deser czekoladowy gotowy.

Smacznego :)

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy