Truskawki zatopiane w piance z białej czekolady

Truskawki zatopiane w piance z białej czekolady

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na deser truskawkowy - rewelacyjny deser z dużą ilością smakołyków, który spowoduje uśmiech na każdej twarzy :)

Składniki:

  • śmietana 30 % 1/2 litra
  • biała czekolada 200 gram
  • truskawki świeże 15 sztuk
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka 
  • żelatyna 1 łyżka 
  • masło 2 łyżki 
  • wiórki kokosowe
  • biszkopty podłużne

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na deser truskawkowy:

  1. najpierw musimy w misce rozpuścić czekoladę, do rozpuszczonej czekolady dodać masło oraz wlać śmietankę, mieszać do połączenia się składników, a następnie schłodzić całą masę
  2. żelatynę namoczyć i podgrzać, a jak masa zacznie tężeć to musimy ją wyjąć z lodówki i zacząć ubijać, dolewając cienkim strumieniem żelatynę oraz ekstrakt waniliowy i musimy ją ubijać tak długo aż masa będzie dobrze napowietrzona
  3. połowę masy teraz trzeba przelać do naczynia, którego dno wyłożyłam biszkoptami, a truskawki pociąć na plastry i plastry truskawek wciskać w masę i wstawić do lodówki
  4. jak masa stężeje wlać pozostałą cześć masy, wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi

Pyszny deser truskawkowy gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy