Polecam pyszny i bardzo prosty deser. Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Z przepisu wyszło mi 3 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam ten pyszny przepis.
Składniki na budyń:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
cukier do smaku
Składniki na frużelinę:
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki wiśni
3 łyżki cukru brązowego
Dodatkowy składnik:
4 kostki białej czekolady
1. Budyń: W połowie mleka należy rozpuścić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, następnie wlać rozpuszczony budyń i chwilę gotować do zgęstnienia cały czas mieszając.
2. Frużelina: Wiśnie należy umyć i osuszyć, następnie wydrylować. Do kubka odlać powstały sok i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka i zagotować, wlać sok z mąką i zagotować dosłownie kilka chwil do zgęstnienia. ( Wiśni nie można długo gotować, żeby nie były rozgotowane ).
3. Podanie: Do wysokich szklanek nałożyć na przemian gorący budyń i wiśnie. Całość udekorować startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
4. Deser można podać od razu gorący po przygotowaniu lub zimny.
5. Życzę smacznego.
Deser śmietankowo - miętowy z wiśniami.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu