Bezglutenowa granola

Bezglutenowa granola

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Podobnie jak glutenowe wersje domowej granoli, również bezglutenowa granola zawiera węglowodany złożone, które są przede wszystkim niezbędne nam do prawidłowej i efektywnej pracy naszego mózgu! Dlatego dla osób muszących eliminować gluten z diety, bezglutenowa granola to doskonały wybór zarówno na pierwsze i drugie śniadanie. Polecam!

Składniki:

  • Płatki jaglane 1/2 szklanki
  • Płatki gryczane 1/2 szklanki
  • Pestki słonecznika 3/4 szklanki
  • Pestki dyni 1/2 szklanki
  • Żurawina suszona 1/2 szklanki
  • Płatki lub wiórki kokosowe 1/3 szklanki
  • Olej rzepakowy (3-4 łyżki)
  • Suszone daktyle 1/3 szklanki
  • Woda 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Aby przygotować bezglutenową granole należy:

 

  1. Daktyle namoczyć w wodzie przez noc, następnie całość zmiksować w celu uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Uzyskany krem daktylowy podgrzać na patelni z olejem.
  3. Sos daktylowy delikatnie zredukować na wolnym ogniu, cały czas mieszając - niezbyt długo tak aby jeszcze bardziej nie ściemniał i nie zgorzkniał!
  4. Sos zdjąć z ognia, dodać wszystkie suche składniki (z wyjątkiem suszonych owoców)
  5. Wymieszać tak aby pokryć suche składniki pokryć "glazurką".
  6. Piekarnik nagrzać do 165°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Granole wyłożyć na przygotowaną blachę, piec 15-20 minut, tak aby płatki uzyskały złoty kolor.
  8. Pod koniec pieczenia posypać granole suszonymi owocami i zapiec jeszcze krótką chwilę, pilnując aby nie spalić owoców.
  9. Granolę wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokruszyć sklejone kawałki

 

Gotowe!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy