Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli

print Drukuj
Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 40
Ocena:
5.0

3 oceny

Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli bez obaw mogą stosować osoby na diecie niskosodowej - przede wszystkim osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek oraz z marskością wątroby. Duża ilość warzyw, przypraw i mięsa powoduję, że drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli skutecznie wzmacniają smak zupy :)

składniki
  •  Mięso drobiowe 300 g
  • Marchew 1 średnia sztuka
  • Pietruszka 1 średnia sztuka
  • Korzeń selera 1/2 sztuki
  • Cebula (mała) 1 sztuka
  • Liscie laurowe 3-4 sztuki
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Pieprz czarny 10 ziaren
  • Oregano 2 łyżeczki
  • Lubczyk 2 łyżeczki
  • Kurkuma 2 łyżeczki
  • Sól 1 łyżka
  • Skrobia kukurydziana 1 łyżka
sposób przygotowania

Oto przepis na drobiowe kostki rosołowe

 

  1. Mięso umyć, a następnie zmielić na gładką pastę, a warzywa na przecier - ani mięsa ani warzyw nie należy gotować przed miksowaniem
  2. Przyprawy zmielić, np. w młynku do kawy.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając nieco białego wina lub odrobinę wody (pomiń, jeśli pasta jest jest zbyt rzadka)
  4. Następnie należy taką pastę gotować na średnim ogniu przez 20 - 30 minut.
  5. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  6. powtórnie zmiksować przy pomocy blendera
  7. Połowę pasty umieścić na kawałku papieru do pieczenia i uformować z niego długi rulon
  8. Papier ciasno zwinąć w papier, spłaszczając boki - to samo należy wykonać z pozostałą pastą.
  9. Odłożyć do lodówki do stężenia
  10. Kiedy pasta stężeje, odwinąć i pokroić w kostki o grubości ok. 1 cm.
  11. Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru

 

Pasta z tak niewielka ilością soli będzie trwała co najwyżej 3 - 4 dni, dlatego najlepiej od razu ją zamrozić.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!