Grzybowa pasta bulionowa

Grzybowa pasta bulionowa

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 60

Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrowszą alternatywą popularnych buliontek i kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Dodatkowym plusem grzybowej pasty rosołowej jest użycie soli morskiej, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i ma bardziej słony smak dzięki czemu możemy jej zastosować mniej!

Składniki:

  • Marchew 500g
  • Seler 200g
  • Por (biała część) 100g
  • Pietruszka (korzeń) 100g
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Sól morska 200g
  • Olej rzepakowy 20g
  • Woda/białe wino 70g
  • Listki laurowe 4 sztuki
  • Ziele angielskie 15 ziaren
  • Borowiki suszone 10g
  • Pieprz czarny 20 ziaren
  • Lubczyk (świeży) 50g
  • Rozmaryn kilka gałązek
  • Natka pietruszki pęczek
  • Koperek 1/3 pęczka

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na grzybowe kostki rosołowe

  1. Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić lub utłuc w moździerzu.
  2. Lubczyk, rozmaryn, natkę, czosnek i koperek drobno posiekać
  3. Obrane i umyte warzywa zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce
  4. Wszystkie składniki umieść w garnku o grubym dnie, dodać wodę, olej/oliwę i sól
  5. Całość zagotować pod przykryciem, następnie odkryć i cały czas mieszając należy podgrzewać przez ok 40-50 minut - mieszanka jest gęsta i może przywierać do dna!
  6. Jeśli konsystencja bedzie grudkowata - zmiksować 

Pastę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, polecam :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy