Warzywne kostki rosołowe

Warzywne kostki rosołowe

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 80

Warzywne kostki rosołowe zawierają dużo warzyw, mało soli dlatego pod względem zdrowotnym znakomicie zastępują kupne kostki rosołowe. Ze względu na bardzo niską ilość soli warzywne kostki rosołowe szczególniepolecam osobom z nadciśnieniem tętniczym. Warzywne kostki rosołowe dzięki płatkom drożdżowym nadają zupie lekkiego serowego posmaku, dzięki czemu pomimo małej ilości soli, zupa powinna smakować wyśmienicie! :)

Składniki:

  • Cebula 4 sztuki
  • Seler 1 sztuka
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Marchew 5 sztuk
  • Por 50g
  • Pietruszka (korzeń) 3 sztuki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Płatki drożdżowe 4 łyżeczki
  • Sól 1 płaska łyżka
  • Pieprz 10 ziaren
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Ziele angielskie 4 ziarna
  • Woda 3 litry

Sposób przygotowania:

A jak zrobić mrożone kostki rosołowe? Instrukcja poniżej :)

 

  1. Cebule umyć i obrać, łupin nie wyrzucać.
  2. Cebulę opalić nad palnikiem gazowym, tak długo, aż będą porządnie przypieczone z każdej strony. 
  3. Do bardzo dużego garnka dodać wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlać cztery litry zimnej wody i gotować na średnim ogniu.
  4. Kiedy wywar zacznie lekko bulgotać należy zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny - bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się!
  5. Gotowy bulion odcedzić, a z warzyw przygotować sałatkę.
  6. Przelać bulion do formy na kostki do lodu
  7. Następnie wstawić formę z bulionem do zamrażalnika

 

Do gotującej się zupy dodawać od dwóch do pięciu kostek :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy