Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Warzywne kostki rosołowe

print Drukuj
Warzywne kostki rosołowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 80
Ocena:
4.3

3 oceny

Warzywne kostki rosołowe zawierają dużo warzyw, mało soli dlatego pod względem zdrowotnym znakomicie zastępują kupne kostki rosołowe. Ze względu na bardzo niską ilość soli warzywne kostki rosołowe szczególniepolecam osobom z nadciśnieniem tętniczym. Warzywne kostki rosołowe dzięki płatkom drożdżowym nadają zupie lekkiego serowego posmaku, dzięki czemu pomimo małej ilości soli, zupa powinna smakować wyśmienicie! :)

składniki
  • Cebula 4 sztuki
  • Seler 1 sztuka
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Marchew 5 sztuk
  • Por 50g
  • Pietruszka (korzeń) 3 sztuki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Płatki drożdżowe 4 łyżeczki
  • Sól 1 płaska łyżka
  • Pieprz 10 ziaren
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Ziele angielskie 4 ziarna
  • Woda 3 litry
sposób przygotowania

A jak zrobić mrożone kostki rosołowe? Instrukcja poniżej :)

 

  1. Cebule umyć i obrać, łupin nie wyrzucać.
  2. Cebulę opalić nad palnikiem gazowym, tak długo, aż będą porządnie przypieczone z każdej strony. 
  3. Do bardzo dużego garnka dodać wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlać cztery litry zimnej wody i gotować na średnim ogniu.
  4. Kiedy wywar zacznie lekko bulgotać należy zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny - bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się!
  5. Gotowy bulion odcedzić, a z warzyw przygotować sałatkę.
  6. Przelać bulion do formy na kostki do lodu
  7. Następnie wstawić formę z bulionem do zamrażalnika

 

Do gotującej się zupy dodawać od dwóch do pięciu kostek :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!