Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Przepis na domowe masło

print Drukuj
Przepis na domowe masło

pixbay

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
2.0

1 ocena

Jak zrobić masło w domu? Bardzo prosto, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Domowe masło wychodzi taniej niż w sklepie i na pewno nie będzie oszukane, dokładnie wiemy co będziemy jedli. Przepis na domowe masło jest naprawdę łatwy, każdy powinien spróbować.

składniki
  • 400 ml śmietany kremówki - im więcej tłuszczu, tym więcej uzyskamy masła, najlepsza do wyrobu masła byłaby tłusta, wiejska śmietana
sposób przygotowania

Przepis na domowe masło składa się tylko z kilku kroków:

  1. Najlepiej śmietankę kilkanaście minut potrzymać w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się będzie ubijać.
  2. Wlewamy śmietanę do wysokiego naczynia i zaczynamy miksować, na początek na średnich obrotach a po dobrej chwili na najwyższych. Przed włączeniem najwyższego biegu, jak ktoś lubi można dodać sól czy wyciśniety z praski czosnek, wtedy mamy masło smakowe czy słone.
  3. Miksujemy dotąd aż masło oddzieli się od maślanki i powstaną te dwa produkty. Powinno nam to zając około 10 minut, może trochę mniej. Maślankę można wykorzystać do smażenia placków lub wypić, gdyż jest bardzo zdrowa.
  4. Teraz, żeby oczyścić nasze domowe masło z maślanki odcedzamy je na sitku, najlepiej odcisnąć masło na gazie. Następnie, żeby uformować ładne kawałki wkładamy masło do zimnej wody i ugniatamy w pożądany kształt.
  5. Powinniśmy uzyskać około 130 gram masła, pysznego i domowego. Zamiast miksera można także śmietanę potrząsać np w słoiku - to wersja dla osób z silnymi rękami i sporą ilością czasu :)

Myślę, że przepis jak zrobić domowe masło jest łatwy, efekt jest wspaniały i oszczędzamy sporo pieniędzy. Polecam!
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!