Wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Wystarczy tylko trochę ciepła i czasu, żeby móc cieszyć się pysznym i chrupiącym domowym chlebem. Ja, jeżeli mam możliwość to sama piekę różne chleby i bułki.Ten chlebek wyszedł bardzo pyszny z idealnie chrupiącą skórką. Jak dla mnie to najlepiej smakuje posmarowany masełkiem. Polecam upiec na śniadanie lub kolację.
Ciasto:
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do posmarowania foremki i chleba
płatki owsiane do posypania foremki i chleba
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże ,,ruszyły'' .
2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajko, płatki owsiane i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi.
4. Gdy ciasto wyrośnie uformować bochenek, włożyć do przygotowanej foremki, posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi, następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby podrósł.
5. Następnie wyrośnięty chleb piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczony wystudzić, kroić i podawać. Smacznego.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu