Domowy chleb jest najlepszy, zawsze można do niego dodać ulubione dodatki. Ja tym razem do chleba dodałam ser żółty i pomidory suszone. Dzięki ziołom prowansalskim chlebek wyszedł niezwykle aromatyczny. Polecam ten pyszny chleb.
Ciasto:
5 dag drożdży
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
kilka suszonych pomidorów
15 dag sera żółtego
1 łyżeczka ziół prowansalkich
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
oliwa z suszonych pomidorów do posmarowania blaszki
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory suszone drobno pokroić.
3. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, sól, jajko, pomidory, oliwę, ser żółty i zioła prowansalskie, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.
4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
5. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm 8 cm posmarować oliwą.
6. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i włożyć do przygotowanej foremki, następnie odstawić jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby chleb podrósł.
7. Następnie chleb piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Wystudzony chlebek kroić i podawać.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu