Ten chlebek wyszedł mi bardzo pyszny, taki lekko wilgotny za sprawą ziemniaków i pięknie pachnący za sprawą aromatycznie pachnącego suszonego oregano. Polecam upiec na śniadanie lub kolację.
Ciasto:
3 dag drożdży
3 szklanki mąki pszennej typ 450
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki masła
1 kopiasta łyżeczka suszonego oregano
2 ziemniaki ( około 10 dag )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do posmarowania foremki
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ruszyły.
2. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, masło, sól, jajko, i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagnieść mięciutkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
3. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę. Można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Lekko przestudzić.
4. Do wyrośniętego ciasta dać oregano i ciepłe ziemniaki, następnie dokładnie zagnieść.
5. Z ciasta uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm posmarowanej olejem i lekko oprószonej mąką.
6. Odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.
7. Następnie piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
8. Upieczony wystudzić, pokroić i smacznego.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu