Miodowy chlebek.

Miodowy chlebek.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Taki chlebek jest bardzo pyszny. Polecam upiec:)

Składniki:

Ciasto:

około 1 szklanka ciepłej wody

3 szklanki mąki pszennej

5 dag drożdży

2 łyżki miodu

3 łyżki oliwy lub oleju

półtorej łyżeczki soli

 

Dodatkowe składniki:

otręby pszenne do posypania formy

olej do posmarowania formy

mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy dokładnie z miodem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Następnie do mąki dadajemy sól, oliwę lub olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto, następnie wyrobiamy je około 5 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto nam wyrosło.

3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek.

4. Uformowany bochenek przekładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Po tym czasie wyrośnięty chleb pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

6. Upieczony chlebek studzimy, kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy