Ciasto:
około 300 ml ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 mała ostra papryczka
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oleju
półtorej łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
otręby pszenne do posypania formy
olej do posmarowania formy
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Papryczkę przekrawamy i usuwamy pestki ,następnie bardzo drobno ją kroimy.
3. Do mąki dodajemy sól, olej, drożdże, pokrojoną papryczkę, paprykę w proszki i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, wyrabiając je 5 minut.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby chlebek podrósł.
6. Po tym czasie chleb pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony chlebek studzimy i podajemy.
7. Smacznego.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu