Paprykowy chlebek.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Ten chlebek jest pyszny, taki lekko pikantny. Polecam przepis.
Składniki:
Ciasto:
około 300 ml ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 mała ostra papryczka
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oleju
półtorej łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
otręby pszenne do posypania formy
olej do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Papryczkę przekrawamy i usuwamy pestki ,następnie bardzo drobno ją kroimy.
3. Do mąki dodajemy sól, olej, drożdże, pokrojoną papryczkę, paprykę w proszki i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, wyrabiając je 5 minut.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby chlebek podrósł.
6. Po tym czasie chleb pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony chlebek studzimy i podajemy.
7. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Razowo - żytni chleb.
Pyszny, domowy i syty. Taki domowy chleb jest najlepszy. Polecam upiec.Paprykowy chlebek.
Ten chlebek jest pyszny, taki lekko pikantny. Polecam przepis.Pszenny chleb na maślance.
Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, dlatego często piekę różne bułki i chleby. Ten chleb na maślance piekłam p...Chleb graham z płatkami owsianymi
Domowe pieczywo jest najlepsze. Pięknie pachnie podczas pieczenia i pysznie smakuje. Polecam taki chleb na śniadanie lub...Chleb z suszonymi pomidorami i serem żółtym.
Domowy chleb jest najlepszy, zawsze można do niego dodać ulubione dodatki. Ja tym razem do chleba dodałam ser żół...Zobacz więcej przepisów na: