Paprykowy chlebek.

Paprykowy chlebek.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ten chlebek jest pyszny, taki lekko pikantny. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

około 300 ml ciepłej wody

3 szklanki mąki pszennej

5 dag drożdży

1 mała ostra papryczka

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

2 łyżki oleju

półtorej łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do podsypania stolnicy

otręby pszenne do posypania formy

olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Papryczkę przekrawamy i usuwamy pestki ,następnie bardzo drobno ją kroimy.

3. Do mąki dodajemy sól, olej, drożdże, pokrojoną papryczkę, paprykę w proszki i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, wyrabiając je 5 minut.

4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami, o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby chlebek podrósł.

6. Po tym czasie chleb pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony chlebek studzimy i podajemy.

7. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy