Pszenny chleb na maślance.
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 12
Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, dlatego często piekę różne bułki i chleby. Ten chleb na maślance piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszedł mi niezwykle pyszny i delikatny w smaku. Polecam poświęcić trochę czasu i upiec na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto na chleb:
1 szklanka maślanki
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki masła
dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Maślankę w szklance włożyć na chwilę do miski z ciepłą wodą, żeby się trochę ociepliła.
2. Następnie przelać ją do suchej miski, dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki, dokładnie rozetrzeć, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
3. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mąkę, sól i masło, następnie zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ponownie zostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut.
4. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i wyłożyć go do formy o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby trochę podrósł.
5. Po tym czasie piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.
6. Upieczony wystudzić, kroić i podawać. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Chlebek serowy.
Bardzo pyszny chlebek. Idealny na śniadanie lub kolację. Polecam przepis.Chleb ziołowy z garnka
Pyszny, chrupiący domowy chleb z dodatkiem ziół.Chleb z płatkami owsianymi.
Wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Wystarczy tylko trochę ciepła i czasu, żeby móc cieszyć się pysznym i...Chlebek marchewkowy.
Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Często piekę i wymyślam nowe wersje. Tym razem polecam pyszny i wyjątkowy chl...chlebek wiedeński
mmm :) swój chlebek to jest cos:) a jaką frajdę sprawia jego wyrabianie. :) zapach się niesie po całym domu. włas...Zobacz więcej przepisów na: