Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, dlatego często piekę różne bułki i chleby. Ten chleb na maślance piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszedł mi niezwykle pyszny i delikatny w smaku. Polecam poświęcić trochę czasu i upiec na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)
Ciasto na chleb:
1 szklanka maślanki
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki masła
dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Maślankę w szklance włożyć na chwilę do miski z ciepłą wodą, żeby się trochę ociepliła.
2. Następnie przelać ją do suchej miski, dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki, dokładnie rozetrzeć, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
3. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mąkę, sól i masło, następnie zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ponownie zostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut.
4. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i wyłożyć go do formy o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby trochę podrósł.
5. Po tym czasie piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.
6. Upieczony wystudzić, kroić i podawać. Smacznego.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu