Pszenny chleb na maślance.

Pszenny chleb na maślance.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, dlatego często piekę różne bułki i chleby. Ten chleb na maślance piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszedł mi niezwykle pyszny i delikatny w smaku. Polecam poświęcić trochę czasu i upiec na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)

Składniki:

Ciasto na chleb:

1 szklanka maślanki

3 szklanki mąki pszennej

5 dag drożdży

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki masła

 

dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Maślankę w szklance włożyć na chwilę do miski z ciepłą wodą, żeby się trochę ociepliła.

2. Następnie przelać ją do suchej miski, dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki, dokładnie rozetrzeć, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

3. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mąkę, sól i masło, następnie zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ponownie zostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut.

4. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i wyłożyć go do formy o wymiarach  około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby trochę podrósł.

5. Po tym czasie piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.

6. Upieczony wystudzić, kroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy