Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszny pachnący ziołami chlebek,upiekłam na kolację i bardzo nam smakował. Polecam, a będzie Wam smakował.

Składniki:

Ciasto:

4 dag drożdży

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

ciepła woda (około 1 szklanka)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

Dodatkowe składniki:

10 dag dowolnego sera żółtego ( w plasterkach )

zioła prowansalskie według uznania

suszona bazylia według uznania

papryka w proszku ostra lub słodka według uznania

olej do posmarowania

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłej wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.

2. Do mąki dodajemy łyżeczkę soli, olej i drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy jeszcze ciepłej wody.

3. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy.

4. Jedną część wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, posmarowanej masłem. Na cieście układamy warstwę sera żółtego i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Dociskamy brzegi, tak żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.

5. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy ziołami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

6. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

7. Upieczony chlebek kroimy na  części i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy