Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Zapiekane roladki z dorsza

print Drukuj
liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

3 oceny

Zapiekane roladki z dorsza czyli smacznie, dietetycznie, a do tego zdrowo! Żeby każde danie takie było :) A dlaczego zdrowo? Zapiekane roladki z dorsza to źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, a dodatkowo takie zioła jak bazylia ułatwiają przyswajanie zawartych w dorszu licznych witamin i składników mineralnych. Bazylia ma również działanie przeciwdepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność, a nawet  zmniejsza nadpobudliwość.

składniki
  • Dorsz  2 filety
  • Pesto 2 łyżki
  • Szpinak 500 g
  • Passata 500 g
  • Czosnek 1 sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Świeże zioła: bazylia
  • Sól morska, pieprz
  • Natka pietruszki 2 łyżki
sposób przygotowania

A teraz przepis na zapiekane roladki dorsza

  1. Przygotować sos pomidorowy: czosnek i cebule posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie, dodać passatę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem
  2. Filety z dorsza opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić i osuszyć - delikatnie posolić
  3. Każdy filet posmarować 1 łyżką pesto oraz ułożyć na nim grubą warstwę szpinaku - zwinąć w roladkę
  4. Piekarnik rozgrzać do 180°C
  5. Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego olejem) - zalać przygotowanym sosem pomidorowym
  6. Dodać resztę szpinaku i kilkanaście listków bazylii
  7. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  8. Po upieczeniu roladki posypać natką pietruszki

Podawać z ryżem brązowym, smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!