Zapiekane roladki z dorsza

Zapiekane roladki z dorsza

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Zapiekane roladki z dorsza czyli smacznie, dietetycznie, a do tego zdrowo! Żeby każde danie takie było :) A dlaczego zdrowo? Zapiekane roladki z dorsza to źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, a dodatkowo takie zioła jak bazylia ułatwiają przyswajanie zawartych w dorszu licznych witamin i składników mineralnych. Bazylia ma również działanie przeciwdepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność, a nawet  zmniejsza nadpobudliwość.

Składniki:

  • Dorsz  2 filety
  • Pesto 2 łyżki
  • Szpinak 500 g
  • Passata 500 g
  • Czosnek 1 sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Świeże zioła: bazylia
  • Sól morska, pieprz
  • Natka pietruszki 2 łyżki

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na zapiekane roladki dorsza

  1. Przygotować sos pomidorowy: czosnek i cebule posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie, dodać passatę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem
  2. Filety z dorsza opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić i osuszyć - delikatnie posolić
  3. Każdy filet posmarować 1 łyżką pesto oraz ułożyć na nim grubą warstwę szpinaku - zwinąć w roladkę
  4. Piekarnik rozgrzać do 180°C
  5. Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego olejem) - zalać przygotowanym sosem pomidorowym
  6. Dodać resztę szpinaku i kilkanaście listków bazylii
  7. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  8. Po upieczeniu roladki posypać natką pietruszki

Podawać z ryżem brązowym, smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy