Bułeczki z jeżynami

Bułeczki z  jeżynami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

za każdym razie jak robię takie bułeczki rano nie doczekają popołudnia ,są tak pyszne , dziś proponuję z jeżyną bo taki owoc ostatnio pojawił się w moim ogrodzie :)

Składniki:

mąka pszenna  1/2 kg
mleko 3,2 %  1/2 litra
jajka 4 sztuki
drożdże 1/2 kostki
cukier drobny 1 szklanka
jeżynypłatki migdałowejajko roztrzepane

Sposób przygotowania:

  1. mąkę przesiać zrobić wgłębienie wkruszyć  drożdze ,dolać letnie mleko , wymieszać i zostawić  na 10 minut
  2. następnie jajka ubić z cukrem na puch  ,masło roztopić w rondelku na gazie
  3. jak drożdze zaczną pracować ,dodać ubite jajka ,wyrabiać , gdy ciasto zacznie odchodzi od rąk zacząć wlewać masło,ponownie wyrobić
  4. ciasto przykryć i  odstawić na około 1 godzinę
  5.  odrywać kawałki ciasta ,lekko spłaszczyć w środek po jednej jeżynie ,formować kulkę ,odkładać na blaszkę ,lekko spłaszczać ,smarować jajkiem, posypać płatkami migdałowymi ,wciskać po jednej jeżynie
  6. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
  7. piec 15 minut aż ładnie się zarumienią

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy