Bułeczki z jeżynami
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
za każdym razie jak robię takie bułeczki rano nie doczekają popołudnia ,są tak pyszne , dziś proponuję z jeżyną bo taki owoc ostatnio pojawił się w moim ogrodzie :)
Składniki:
mąka pszenna 1/2 kg
mleko 3,2 % 1/2 litra
jajka 4 sztuki
drożdże 1/2 kostki
cukier drobny 1 szklanka
jeżynypłatki migdałowejajko roztrzepane
Sposób przygotowania:
- mąkę przesiać zrobić wgłębienie wkruszyć drożdze ,dolać letnie mleko , wymieszać i zostawić na 10 minut
- następnie jajka ubić z cukrem na puch ,masło roztopić w rondelku na gazie
- jak drożdze zaczną pracować ,dodać ubite jajka ,wyrabiać , gdy ciasto zacznie odchodzi od rąk zacząć wlewać masło,ponownie wyrobić
- ciasto przykryć i odstawić na około 1 godzinę
- odrywać kawałki ciasta ,lekko spłaszczyć w środek po jednej jeżynie ,formować kulkę ,odkładać na blaszkę ,lekko spłaszczać ,smarować jajkiem, posypać płatkami migdałowymi ,wciskać po jednej jeżynie
- do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
- piec 15 minut aż ładnie się zarumienią
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z serem- fajne smaczne wypieki do pracy na drugie śniadanie!Drożdżówki z rabarbarem i truskawką
Przepis na drożdżowe bułeczki rabarbarem i truskawką i z dodatkiem cukru perfumowanego wanilią nabierają aromatycz...Drożdżowe zawijaki z marmoladą pomarańczową
miękkie i puszyste mogą zastąpić pieczywo na śniadaniePulchne poduszeczki z białym serem.
Chyba każdy lubi takie pyszne i pulchne bułeczki. Idealne na deser, na śniadanie, do szkoły, do pracy. Z tego przepisu w...Bułki drożdżowe z truskawką i porzeczką
domowe bułeczki są pyszne, warto piec je w domu o niebo lepsze od tych w sklepach:)Zobacz więcej przepisów na: