Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 24
Jeżeli nie macie pomysłu na przekąskę to polecam o to takie ślimaczki, które właśnie są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
Obłożenie:
30 dag sera żółtego
10 dag koncentratu pomidorowego
pół puszki kukurydzy
czubryca biała według uznania
zioła ( ulubione )
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dodać sól, olej i wyrośnięte drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
2. Formowanie: Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.
3. Następnie ciasta zwinąć w rulony i pokroić plastry.
4. Tak przygotowane roladki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.
5. Następnie roladki piec do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ślimaczki są gotowe do podania.
6. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.
Jeżeli nie macie pomysłu na przekąskę to polecam o to takie ślimaczki, które właśnie są znakomitą przekąską. Smak...
Bułeczki z jeżynami
za każdym razie jak robię takie bułeczki rano nie doczekają popołudnia ,są tak pyszne , dziś proponuję z jeżyną bo taki...
Bułeczki z farszem ziemniaczanym
Te drożdżowe bułeczki z farszem jak do pierogów ruskich stanowią super pomysł na przegrychę. Dość często je przyg...
Drożdżówki z rabarbarem i truskawką
Przepis na drożdżowe bułeczki rabarbarem i truskawką i z dodatkiem cukru perfumowanego wanilią nabierają aromatycz...
Borówkowa drożdżówka
Pyszne bułki drożdżowe z borówkami, smakują jak tradycyjne bułki z jagodami. Polecam !!!!Zobacz więcej przepisów na:
Drożdżowe bułeczki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.