Te bułeczki są niezwykle mięciutkie, słodkie i pyszne. Polecam na podwieczorek.
Ciasto na bułeczki:
2 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
10 dag rodzynek
5 dag stopionego masła
1 jajko
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowe składniki:
łyżka stopionego masła do posmarowania bułeczek
1. Najpierw należy drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, połową ciepłego mleka, dodać jajko, sól, rodzynki, mąkę i masło. Następnie zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko.
2. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby nam podrosło.
3. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na około pół godziny w ciepłym miejscu do lekkiego podrośnięcia.
4. Przed pieczeniem bułeczki posmarować stopionym masłem, następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczone podawać i smacznego.
Bułeczki z farszem ziemniaczanym
Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.
Bułki drożdżowe z truskawką i porzeczką
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu