Maślane bułeczki z rodzynkami.

Maślane bułeczki z rodzynkami.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Te bułeczki są niezwykle mięciutkie, słodkie i pyszne. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

2 dag drożdży

2 łyżki cukru

2 szklanki mąki pszennej

10 dag rodzynek

5 dag stopionego masła

1 jajko

szczypta soli

pół szklanki ciepłego mleka

 

Dodatkowe składniki:

łyżka stopionego masła do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

1. Najpierw należy drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, połową ciepłego mleka, dodać jajko, sól, rodzynki, mąkę i masło. Następnie zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko.

2. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby nam podrosło.

3. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na około pół godziny w ciepłym miejscu do lekkiego podrośnięcia.

4. Przed pieczeniem bułeczki posmarować stopionym masłem, następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy