Maślane bułeczki z rodzynkami.
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 12
Te bułeczki są niezwykle mięciutkie, słodkie i pyszne. Polecam na podwieczorek.
Składniki:
Ciasto na bułeczki:
2 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
10 dag rodzynek
5 dag stopionego masła
1 jajko
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowe składniki:
łyżka stopionego masła do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. Najpierw należy drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, połową ciepłego mleka, dodać jajko, sól, rodzynki, mąkę i masło. Następnie zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko.
2. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby nam podrosło.
3. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na około pół godziny w ciepłym miejscu do lekkiego podrośnięcia.
4. Przed pieczeniem bułeczki posmarować stopionym masłem, następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczone podawać i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pulchne poduszeczki z białym serem.
Chyba każdy lubi takie pyszne i pulchne bułeczki. Idealne na deser, na śniadanie, do szkoły, do pracy. Z tego przepisu w...Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.
Jeżeli nie macie pomysłu na przekąskę to polecam o to takie ślimaczki, które właśnie są znakomitą przekąską. Smak...Bułeczki z farszem ziemniaczanym
Te drożdżowe bułeczki z farszem jak do pierogów ruskich stanowią super pomysł na przegrychę. Dość często je przyg...Maślane bułeczki z rodzynkami.
Te bułeczki są niezwykle mięciutkie, słodkie i pyszne. Polecam na podwieczorek.Drożdżowe zawijaki z marmoladą pomarańczową
miękkie i puszyste mogą zastąpić pieczywo na śniadanieZobacz więcej przepisów na: