Chyba każdy lubi takie pyszne i pulchne bułeczki. Idealne na deser, na śniadanie, do szkoły, do pracy. Z tego przepisu wychodzi spora ich porcja. Polecam.
Rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag świeżych drożdży
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka cukru
Ciasto:
4 jajka
1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka ciepłego mleka
15 dag masła lub margaryny
szczypta soli
Serowe nadzienie:
50 dag sera białego ( półtłustego )
2 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cukier do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić.
3. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
4. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść mięciutkie ciasto.
5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
6. Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie utrzeć z cukrem według uznania.
7. Na stolnicy wałkować wyrośnięte ciasto, następnie kroić w kwadraty lub prostkąty, na każdy nakładać porcję sera i składać na pół dokładnie zlepiając brzegi.
8. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Następnie piec do zrumienienia około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki z farszem ziemniaczanym
Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.
Bułki drożdżowe z truskawką i porzeczką
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu