Pulchne poduszeczki z białym serem.

Pulchne poduszeczki z białym serem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 40

Chyba każdy lubi takie pyszne i pulchne bułeczki. Idealne na deser, na śniadanie, do szkoły, do pracy. Z tego przepisu wychodzi spora ich porcja. Polecam.

 

Składniki:

Rozczyn:

1 szklanka ciepłego mleka

10 dag świeżych drożdży

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka cukru

 

Ciasto:

4 jajka

1 kg mąki tortowej

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka ciepłego mleka

15 dag masła lub margaryny

szczypta soli

 

Serowe nadzienie:

50 dag sera białego ( półtłustego )

2 jajka

1 budyń waniliowy

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

cukier do smaku

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić.

3. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę.

4. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść mięciutkie ciasto.

5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

6. Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie utrzeć z cukrem według uznania.

7. Na stolnicy wałkować wyrośnięte ciasto, następnie kroić w kwadraty lub prostkąty, na każdy nakładać porcję sera i składać na pół dokładnie zlepiając brzegi.

8. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9. Następnie piec do zrumienienia około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy