Smakowite drożdżowe ciasteczka, zapewniam, że jeszcze ciepłe znikają z talerza. Ich zaletą jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Wychodzą pulchne i mięciutkie. Z przepisu wychodzi spora porcja. Polecam.
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży świeżych
50 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 szklanka śmietany 12 %
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 białka
dowolna twarda marmolada
cukier kryształ
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę należy posiekać z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto od razu wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję marmolady, składamy na pół i nacinamy nożem z jednej strony formując grzebyk.
3. Ciasteczka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i obficie posypujemy cukrem.
4. Grzebyki od razu pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu