Ciasto:
50 dag mąki
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
10 dag stopionego masła
0,5 szkl ciepłego mleka
1 szczypta soli
2 jaja
1 żółtko
Krem:
2 budynie śmietankowe
3 szkl mleka
Ciasto:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, masło, całe jaja, żółtko, sól, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt.
Krem:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go i dzielimy na pół i na każde ciasto wykładamy go i zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry 2 cm, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i odstawiamy aby ciasto urosło. Pieczemy w 180 stopniach do 20 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu