Zapewniam, że można przygotować dżem z marchewki. Wychodzi bardzo pyszny i pachnący. Zapraszam.
Składniki na dżem:
2 szklanki cukru
1 kg młodej marchewki
1 cytryna
1 pomarańcza
1.Marchewki obieramy i myjemy. Następnie osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Miękką marchewkę odcedzamy na sicie.
2. Odcedzoną marchewkę przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy i połowy cytryny.
3. Następnie smażymy na małym ogniu często mieszając. Dżem powinen być gęsty i szklisty. Można dodać jeszcze soku z cytryny według uznania. Dżem smażyłam około 2 godziny.
4. Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcamy. Z przepisu wyszło 2 słoiczki po około 250 ml. Słoiczki przykrywamy szczelnie grubym ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu