Dżem z rabarbaru.

Dżem z rabarbaru.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gdy macie dużo rabarbaru to możecie przygotowac taki o to pyszny dżem. Będzie idealny do naleśników. Polecam:)

Składniki:

1 kg rabarbaru

50 dag cukru

sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar oczyścić i umyć, następnie bardzo dokładnie osuszyć i pokroić na małe kawałki.

2. Rabarbar przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i gotować do miękkości.

3. Do miękkiego rabarbaru wsypać cukier i smażyć dżem do zgętnienia cały czas mieszając.

4. W trakcie smażenia do dżemu należy dodać soku z cytryny według uznania.

5. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Następnie odstawić do góry dnem i przykryć grubym ręcznikiem, aż dżem przestygnie.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy