Dżem z rabarbaru.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Gdy macie dużo rabarbaru to możecie przygotowac taki o to pyszny dżem. Będzie idealny do naleśników. Polecam:)
Składniki:
1 kg rabarbaru
50 dag cukru
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar oczyścić i umyć, następnie bardzo dokładnie osuszyć i pokroić na małe kawałki.
2. Rabarbar przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i gotować do miękkości.
3. Do miękkiego rabarbaru wsypać cukier i smażyć dżem do zgętnienia cały czas mieszając.
4. W trakcie smażenia do dżemu należy dodać soku z cytryny według uznania.
5. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Następnie odstawić do góry dnem i przykryć grubym ręcznikiem, aż dżem przestygnie.